Kucharskie

KUCHCIK *

  1. Przygotował/a w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni polowej lub kuchenki turystycznej.
  2. Zadbał/a o estetyczny wygląd polowego “stołu”.
  3. Przestrzegał/a zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznał/a z nimi zastęp.
  4. Przygotował/a śniadanie lub kolację dla domowników.
  5. Przygotował/a podwieczorek według własnego pomysłu.

KUCHARZ * *

  1. Prawidłowo posługiwał/a się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami, maszynką do mielenia, garnkami i patelniami różnej wielkości, cedzakiem).
  2. Ułożył/a urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu dla całej drużyny.
  3. Przygotował/a obiad dwudaniowy dla rodziny, estetycznie go podając.
  4. Wybrał/a miejsce na kuchnię na biwaku drużyny urządził/a ją funkcjonalnie.

KUCHMISTRZ–KUCHMISTRZYNI * * *

  1. Rozplanował/a i urządził/a blok kuchenny na obozie drużyny lub kilkudniowym biwaku.
  2. Kierował/a co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku: układając jadłospisy, gotując każdego dnia inną zupę, przygotowując dania mięsne i jarskie.
  3. Poznał/a zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych.
  4. Ułożył/a wybraną dietę: (np.: niskokaloryczną, dla cukrzyków, dla diabetyków) oraz wyliczył/a podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety.
  5. Przygotował/a młodszych do próby na sprawność “kuchcika”.